Nieuws

Terugblik op de vierde conferentie voor docenten en ondersteuners: ontmoeten en ontginnen

Op afgelopen donderdag 19 en vrijdag 20 juni was een groep docenten en ondersteuners bij elkaar in het Brandpunt in Doorn.
Het was alweer de vierde conferentie voor de uitvoerende functies over onze brede identiteit. De conferentie had als doel om vier kernwaarden te bepalen, die de basis van de pedagogische visie van Guido kunnen gaan vormen. We hebben dit gedaan met behulp van casussen (pedagogische situaties) die we – als waren we mijnwerkers – hebben ontgonnen: als een bepaalde (lastige) situatie zich in je les voordoet, hoe reageer je dan? En welke regel (of norm) zit daar dan onder (hoe wil je dat de leerling handelt)? En nog een laag dieper: welke waarde ligt daaronder (hoe wil je dat de leerling denkt en wordt)? Zo kwam iedere groep uit op een kernwaarde, die voor Guido als belangrijk wordt ingeschat als het gaat om onze pedagogische visie. De volgende kernwaarden hebben we opgedolven: dienstbaarheid, verantwoordelijkheid, kijken door de ogen van Jezus en compassionele groei (daarmee wordt bedoeld: gericht zijn op de groei van de leerling, en tegelijkertijd ook de consequentie van bepaald gedrag benoemen).

De volgende kernwaarden hebben we opgedolven: dienstbaarheid, verantwoordelijkheid, kijken door de ogen van Jezus en compassionele groei

’s Middags hebben we per groep nagedacht over welk gedrag bij de kernwaarden hoort. Dat leverde duidelijke dilemma’s op, die in een korte sketch werden uitgespeelt. Waar we in de ochtend van de praktijk naar de theorie gingen, maakten we ’s middags die beweging weer terug: vanuit de theorie weer naar de praktijk met leerlingen.

We begonnen de conferentie donderdagavond met een werkvorm die gericht was op ontmoeting. Een dynamische werkvorm met dobbelsteenstellingen en -vragen (zie ook de foto’s). Al met al waren het dagen waarin met elkaar verder konden bouwen aan het fundament van onze pedagogische visie, en daarnaast elkaar rondom onze christelijke identiteit konden ontmoeten. Zeer waardevol om daar zo rust en ruimte voor te vinden!

 

Deel deze activiteit via: